Sök på konserthuset.se

Kungliga Filharmonikerna ger hederstitel till Franz Welser-Möst

Franz Welser-Möst mottar hederstitel av Kungliga Filharmonikerna och knyts till orkestern på årlig basis.

Kungliga Filharmonikerna tillkännager idag en ny hederstitel – Eric Ericson Honorary Chair – som tillkommit särskilt för den österrikiske dirigenten Franz Welser-Möst. Utmärkelsen är en hyllning till Eric Ericson, som skulle ha fyllt 100 år just den 26 oktober 2018; ett uttryck för djup tillgivenhet och respekt för den mästare och nestor som under sitt långa liv i musikens tjänst arbetade med Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset Stockholm i över 70 år.

Den nya titeln är också ett uttryck för Kungliga Filharmonikernas och Franz Welser-Mösts gemensamma vilja att i framtiden arbeta tillsammans i högprofilerade projekt och konserter. Med start säsongen 2020/21 kommer Welser-Möst att leda Kungliga Filharmonikerna under två veckor varje säsong.

Redan vid de första gemensamma konserterna 2001 uppstod en djup och varm gemenskap mellan orkester och dirigent; en känsla som förstärkts under de senare årens samarbeten, inte minst vid den enastående Nobelkonserten 2015 med Richard Strauss’ Ein Heldenleben som musikalisk höjdpunkt. Vid det senaste besöket i februari 2018 ledde Franz Welser-Möst ett program med bland annat Beethovens Symfoni nr 9 där Kungliga Filharmonikerna framträdde tillsammans med Eric Ericsons Kammarkör.

Franz Welser-Möst kommenterar den nya hederstiteln:

”Varje gång jag arbetat med Kungliga Filharmonikerna har jag blivit enormt imponerad av musikernas sätt att musicera och deras strävan efter konstnärlig excellens. Jag har återvänt till Sverige under många år nu och känner starkt för landet och för den värme och gästfrihet jag möter. Jag är enormt hedrad över att motta utmärkelsen Eric Ericson Honorary Chair och ser verkligen fram emot mina framtida samarbeten med Kungliga Filharmonikerna”.

Stefan Forsberg, konserthuschef:

”Kungliga Filharmonikernas underbara relation med Maestro Franz Welser-Möst går tillbaka till hans allra första besök 2001. Varje vecka med Franz har varit gyllene ögonblick för Kungliga Filharmonikerna. Hans enorma musikkunnande kombinerat med fantastiskt musikerskap och hängivenhet i att nå musikens verkliga essens gör honom till en av de främsta dirigenterna i vår tid. Vi är djupt hedrade över att få välkomna Franz Welser-Möst till Stockholm och vännerna i Kungliga Filharmonikerna!”