Sök på konserthuset.se

Sakari Oramo chefdirigent

Finländaren Sakari Oramos gedigna erfarenhet och starka upptäckarlust har präglat arbetet med Kungliga Filharmonikerna sedan 2008.

Sakari Oramo är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Han tillträdde posten 2008 och har efter sin första treårsperiod med orkestern förnyat sitt kontrakt flera gånger. Säsongen 2020/21 blir hans trettonde och sista säsong som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

Efter att Sakari Oramo avslutat sin period som chefdirigent för Finska Radions Symfoniorkester utsågs han till BBC Symphony Orchestras chefdirigent, och han har med denna orkester sedan 2013 bland annat gjort flera Proms-konserter, inklusive Last Night of the Proms. Han var vidare en av grundarna och huvuddirigent vid Karlebyoperan, och har även varit chefdirigent för Mellersta Österbottens Kammarorkester, där han efterträdde Juha Kangas.

Den musikaliska nyfikenheten har ständigt avsatt sig i ett gediget arbete med ny musik. Sakari Oramo är dessutom en utmärkt violinist, och var tidigare konsertmästare i just Finska Radions Symfoniorkester. Den sidan av sitt musikkunnande visar han också upp varje säsong i Konserthuset, dels vid kammarmusikkonserter men han har även varit solist med orkestern.

Det var under tiden som konsertmästere i Finska Radions Symfoniorkester som han började studera dirigering för Jorma Panula vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2004 utsågs Oramo till Hedersdoktor vid University of Central England i Birmingham, som ett erkännande av hans ”outstandning contribution to the musical life of the city”, för de åren han var chefdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra. Han har även av H M Drottning Elizabeth II tilldelats en Honorary OBE (Officer of the British Empire) som ett erkännande för sina insatser i brittiskt musikliv. 2008 belönades Oramo med Elgar-medaljen som ett erkännande för sin hängivenhet för Edward Elgars musik och som en spegling av hans stora intresse för brittisk musik i allmänhet.

Oramo har dirigerat orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Wienfilharmonikerna, San Francisco Symphony Orchestra, Bayerska radions orkester, Dresden Staatskapelle, Oslofilharmonikerna, New York Philharmonic, Concertgebouw-orkestern i Amsterdam, Boston Symphony Orchestra, Orchestre de Paris och Chicago Symphony Orchestra med flera. Han har även dirigerat opera, bland annat vid Finska nationaloperan.

Sakari Oramo finns representerad på en stor mängd cd, som dirigent framför allt, men även som violinist och kammarmusiker (bland annat på Warner Classics, Ondine, Philips och Hyperion). Oramos och Kungliga Filharmonikernas inspelningar av bland annat Carl Nielsens samtliga sex symfonier på tre cd (BIS) har hyllats av kritiker världen över, och cd:n med symfonierna nr 1 och 3 belönades 2016 med BBC Music Magazine Award för bästa klassiska orkesterproduktion.

2019 tilldelades Oramo och Wienfilharmonikerna tidskriften Gramophones åtråvärda utmärkelse för Årets orkesterinspelning, med Rued Langgaards Symfoni nr 2 och 6 (Dacapo): ”Ett obligatoriskt köp, för dess insiktsfulla tolkningar, engagerande spel och ett påtagligt realistiskt sound.”

Bland övriga cd-inspelningar med Kungliga Filharmonikerna från senare år kan nämnas två cd med Anders Hillborgs musik (BIS) – som båda Grammisbelönades i kategorin bästa klassiska album. Man kan även nämnas inspelningarna av Schumanns samtliga symfonier med Kungliga Filharmonikerna (Sony Classical), som möttes av lovord i internationell press. Också den senaste cd:n, Distant Lights, där Renée Fleming är solist med Kungliga Filharmonikerna och Sakari Oramo, har fått lysande recensioner världen över.

2012 invaldes Sakari Oramo som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. 2016 utsågs Sakari Oramo till Årets dirigent av anrika Royal Philharmonic Society i London. Oramo är även utsedd till professor i orkesterdirigeng vid Sibelius-Akademin, ett förordnande på fem år med start 2020.

Kommande konserter med Sakari Oramo

 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 1 och 2.

  Onsdag 19 maj 2021 kl 19.30
  Biljettinformation följer till Livesändning: Grande Finale – Sibelius med Oramo I
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Vokalt

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 3 och 4 samt Luonnotar.

  Lördag 22 maj 2021 kl 15.00
  Biljettinformation följer till Livesändning: Grande Finale – Sibelius med Oramo II
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 5 och violinkonserten, med Lisa Batiashvili som solist.

  Onsdag 26 maj 2021 kl 19.30
  Biljettinformation följer till Livesändning: Grande Finale – Sibelius med Oramo III
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 6 och 7 samt Två stycken för cello och orkester med Johannes Rostamo som solist.

  Lördag 29 maj 2021 kl 15.00
  Biljettinformation följer till Livesändning: Grande Finale – Sibelius med Oramo IV