Sök på konserthuset.se

Christina Nilsson & Kungliga Filharmonikerna

Följ med på en musikalisk berättelse från Småland där 100-årsminnet av Christina Nilsson (1843-1921) firas stort i år.

Christina Nilsson – den magiska rösten

Här ser du konsertfilmen på SVT Play, tillgänglig t o m 19 juni (öppnas i nytt fönster)

Samtidigt som 1 miljon svenskar tvingades emigrera från svälten i Sverige till Amerika, tog den fattiga flickan chansen att resa till Paris där hon genast blev en sensation. Med sin högt klingande röst och exotiska skandinaviska stil blev hon snabbt en av världens mest omtalade operasopraner.

Christina Nilsson invigde då nybyggda Metropolitan Opera House i New York, umgicks med Oscar Wilde, hon var Leo Tolstojs och favorit och är inskriven i hans ”Anna Karenina”. Flera operor är komponerade för hennes röst och ”The Phantom of the Opera” är inspirerad av hennes artisteri. 

Hon fick oerhörda framgångar internationellt men återvände alltid till den svenska folkmusiken och barndomshemmet Snugge utanför Växjö.

Musik i Syd, Smålands musikarkiv, Riksarkivet, Smålands museum m fl har bidragit med unikt material, stumfilmssekvenser, fotografier, noter och anekdoter.

En produktion i samarbete mellan SVT och Konserthuset Stockholm

***

Operakonsert – I hyllning till Christina Nilsson

Här ser du konsertfilmen på SVT Play, tillgänglig t o m 18 augusti (öppnas i nytt fönster)

Operaarior från den Gyllene Eran

I samband med 100-årsminnet av småländska operastjärnan Christina Nilsson framförs hennes mest hyllade arior av Kungliga Filharmonikerna dirigerade av Tobias Ringborg.

Solister i denna nyinspelade operakonsert är sopranerna Miah Persson och Hanna Husáhr och Joakim Svenheden är konsertmästare.

Det bjuds på både wienklassicism och romantisk repertoar som Mozarts uppmanande ”Ah fuggi il traditor” och Wagners ”Einsam in trüben” från Lohengrin.

Vi får förstås också höra Violettas arior, Christina Nilssons debutroll i Verdis La traviata som blev hennes första möte med den Parispublik som sedan kom att följa henne resten av hennes karriär. Inspelat på Konserthuset, Stockholm.

En produktion i samarbete mellan SVT och Konserthuset Stockholm