Sök på konserthuset.se

Ryan Bancroft – Ny chefdirigent 2023/24

Den prisbelönta amerikanske dirigenten Ryan Bancroft är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent från och med säsongen 2023/24.

Bancrofts första framträdande som tillträdande chefdirigent var vid Nobel Prize Concert den 8 december 2021. Konserten livestreamades världen över på Nobels Youtubekanal och tittare i Sverige kunde se konserten direkt på SVT Play. Den finns nu att se på Konserthuset Play tillsammans med flera andra konserter med Ryan Bancroft och orkestern.

Under säsongen 2022/23 gör han som tillträdande chefdirigent en rad konserter med Kungliga Filharmonikerna, se utdrag ur kalendariet längst ner på denna sida. 

Ryan Bancroft kommenterar utnämningen:

”Det är otroligt svårt att sätta ord på vad det betyder för mig att bli utnämnd till chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna: rörd, upprymd, överlycklig – och alla andra superlativer däremellan. Det här är en orkester som vet hur man musicerar på högsta nivå, där musikens förmåga att kommunicera med var och en tas på allvar; inte ett ögonblick går på rutin.”

”Vid min invigningskonsert som chefdirigent kommer vi att framföra Sven-David Sandströms mästerverk The High Mass, för första gången någonsin med den här orkestern. Jag vet med mig att det blir den första av många minnesvärda konserter tillsammans.”

Ryan Bancroft debuterade med Kungliga Filharmonikerna 2019. Han hade året innan uppmärksammats internationellt när han vann både första pris och publikens pris i den prestigefulla Malko-tävlingen för unga dirigenter i Köpenhamn.

Konserthuschef Stefan Forsberg:

“Vi gjorde ett fynd: det här är en helt unik talang! Det finns en fantastisk kemi och gnistrande energi mellan Ryan och orkestern. Hans djupgående tolkningar av musiken gör varje repetition och konsert till en uppenbarelse. Med Ryan gör vi avstamp från den imponerande och stabila grund som lagts av hans företrädare de senaste 20 åren: våra hedersdirigenter Sakari Oramo och Alan Gilbert.”

Forsberg betonar vikten av Kungliga Filharmonikernas fyra centrala intresseområden: respekten för traditionen, och att spela såväl nutida som svensk musik, samt att fortsätta orkesterns pionjärarbete för en mer jämställd repertoar. 

Ryan Bancroft

Den extremt talangfulla Ryan Bancroft har ett förflutet som dansare och han spelar trumpet samt en rad andra instrument (flöjt, cello, harpa och cembalo). Han föddes 1989 och växte upp i Los Angeles. Han studerade vid California Institute of the Arts, Royal Conservatoire of Scotland och i Nederländerna vid Nationale Master Orkestdirectie. 

Ryan Bancroft bor numera i London. För närvarande är han Principal Conductor vid BBC National Orchestra of Wales och han har titeln Artist in Association med Tapiola Sinfonietta. Nyligen meddelades att han tilldelats 2021 års Conductor Award, av brittiska Royal Philharmonic Society.

Kungliga Filharmonikerna

Kungliga Filharmonikerna arbetar aktivt med att förnya den traditionella symfoniska repertoaren, bland annat genom de internationellt uppmärksammade, årliga tonsättarfestivalerna och genom att regelbundet beställa och uruppföra ny musik. Bland orkesterns framstående gästdirigenter kan nämnas Nathalie Stutzmann, Karina Canellakis, Herbert Blomstedt, Simone Young och Andris Nelsons. Därtill kommer orkesterns titeldirigenter: Sakari Oramo och Alan Gilbert (båda hedersdirigenter) och Franz Welser-Möst (Eric Ericson Honorary Chair).

”Dansant dirigent lovar gott för filharmonikerna”, skrev Svenska Dagbladet efter Nobel Prize Concert 2021. Upplev den och andra konserter med Kungliga Filharmonikernas nästa chefdirigent.

Konserter

  • Genre:

    Beatrice Rana är pianosolist och dirigenten Ryan Bancroft ställs inför ett mästarprov.

    Torsdag 25 maj 2023 kl 19.00 Kan även ses på Konserthuset Play Kan även ses på Konserthuset Play
  • Genre: Kungliga Filharmonikerna

    Beatrice Rana är pianosolist och dirigenten Ryan Bancroft ställs inför ett mästarprov.

    Lördag 27 maj 2023 kl 15.00