Grünewaldsalen

Isaac Grünewald (1889-1946) fick 1926 sex månader på sig att smycka det som till en början kallades Lilla salen. Och han lyckades med besked, trots att det var hans första monumentaluppdrag.

Italiensk renässans, grekiska myter och musikhistoria

En varm atmosfär och en intim skönhet möter dig i denna kammarmusiksal. På endast sex månader fyllde konstnären Isaac Grünewald såväl tak som väggar med sin böljande sensuella ”kroppsmusik”.

Förebilden och inspirationskällan var de italienska renässanspalatsens rikt dekorerade rum. Motiven är inspirerade av det klassiska Greklands myter och musikens historia. Den stora takmålningen visar solens och musikens gud Apollon som griper efter solens strålar, vilka bildar strängarna på en lyra. I främre högra hörnet kan man bl a skymta Beethovens anletsdrag.

Väggarna är indelade i fält av Gustaw Cederwalls pilastrar i stuck. Lamporna är de ursprungliga, ritade av Robert Hult på Tengboms arkitektkontor. Hult designade huvuddelen av belysningen i Konserthusets publika delar. Belysningen har senare kompletterats med starkare ljus som strålkastare och spotlights. Den arkitektoniskt formade ridån vävdes av Elsa Gullberg efter Tengboms intentioner, men originalet slets ut och Astrid Sampe skapade den nyvävda kopian.

I Grünewaldsalen finns plats för upp till 460 personer. 

Varsam restaurering

Grünewaldsalen restaurerades pietetsfullt under sommaren 1994 då konsten trädde fram med ny skärpa ur decenniers smuts. Scenlösningen i Grünewaldsalen förändrades samtidigt med bland annat möjlighet att höja upp ett podium mitt i salen.

Grünewaldsalens foajé

Foajén till Grünewaldsalen domineras av den unika mattan på hela 76 kvardrameter, där Isaac Grünewald inspirerats av den solbelysta, minoiska kulturen på Kreta. Originalet handvävdes vid Bror Höögs väveri utanför Borås.

En kopia av det utslitna originalet kom på plats 1987, efter att foajén varit utan matta ett antal år. Mattan omges av mörka mahognykolonner med kapitäl i brons, vilka bär upp en välvd vit oval, belyst av lampor dolda av förgyllda löv.

Isaac Grünewalds skisser

I parkettpromenoaren mellan Grünewaldsalen och Stora salen finns sedan 2006 en utställning med skisserna till Isaac Grünewalds tak- och väggmålningar. De är generöst utlånade av Björn Grünewald.