Mikael Sjögren

Alternerande solocellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 1984.

Mikael Sjögren är medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 1984 och orkesterns alternerande solocellist sedan 1990. Dessförinnan var han solocellist i Camerata Nordica. Han har vid flera tillfällen framträtt som solist tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i verk av bland andra Gösta Nystroem, Joseph Haydn och Darius Milhaud.

Mikael Sjögren studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Ola Karlsson och Elemér Lavotha och tog solistdiplom 1985. Han har också studerat för William Pleeth i London. På senare tid har han också kompletterat studierna med en pedagogexamen och även undervisat i metodik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Vid sidan av orkesterarbetet är Mikael Sjögren verksam som kammarmusiker och framträder regelbundet i Konserthusets kammarmusikserier. Under drygt tjugo år var han cellist i Lysellkvartetten, som ofta framträtt i Konserthuset, bland annat med Beethovens samtliga stråkkvartetter. I Lysellkvartettens diskografi hittar man musik av Hilding Rosenberg, Joseph Martin Kraus, Dag Wirén, Moses Pergament och Jan Carlstedt.

mikael.sjogren@konserthuset.se