Konserthuschef går i pension

Efter 21 år som konserthuschef går Stefan Forsberg i pension sommaren 2024.

Konsertsäsongen 2023/24 blir Stefan Forsbergs sista som konserthuschef. Perioden har varit mycket framgångsrik och det är vind i seglen när han nu lämnar över chefskapet.

Du fyller 63 år nästa sommar, det är en tidig pensionering?

– Jag älskar det här jobbet och skulle kunna göra det många år till, men mitt beslut om att gå i pension just då är det mest ansvarsfulla av ett mycket viktigt skäl: Region Stockholm är vår huvudfinansiär, och nästa val är 2026. På det här sättet får en ny konserthuschef två år för att sätta sig in i arbetet, och skriva fram en egen plan för perioden 2027–30. Politiken har varit generös mot oss och uppskattar vad vi gör och hur verksamheten har utvecklats, vilket jag är otroligt tacksam över. Den relationen ska vi vårda.

– Men det finns också fler argument. Jag har tänkt igenom det här noga och man ska avveckla sig själv när verksamheten går mycket bra, inte tvärtom. Det här är ett sådant tillfälle. Kungliga Filharmonikerna är i toppform och Konserthuset är fint renoverat från golv till tak. Det finns därutöver en mycket solid finansiell grund och fleråriga avtal är på plats med både Region Stockholm och vår huvudsponsor SEB.

Ett rekryteringsarbete inleds

Allt sker med god framförhållning. Rekryteringen av ny konserthuschef inleds nu. Konserthusstiftelsens styrelseordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach kommenterar:

– Vi beklagar Stefans besked om att lämna sitt uppdrag och vi har försökt övertala honom att stanna. Stefan är ett fyrverkeri av idéer och energi, och han känner precis alla i det internationella musiklivet. Han känner även våra olika beslutsfattare och politiker och har nära kontakter med såväl näringslivets toppar som vår kungafamilj. Det blir ett tungt arbete för styrelsen att hitta Stefans efterträdare.

Framgångssagan

Stefan Forsberg kom till Konserthuset Stockholm 2003, som konserthuschef och VD för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna. Hans förordnande har sedan förlängts ett flertal gånger. Själv har han närmast kommit att bli synonym med Konserthuset – också för konsert- och tv-publiken tack vare sitt värdskap vid olika evenemang, till exempel festkonserten för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

Troligen finns det idag ingen konserthuschef i Europa som suttit längre än Stefan Forsberg på en liknande post. Under Forsbergs tid har verksamheten vuxit: publikt, i antal programpunkter, i räckvidd och bredd.

– Jag kom in under en ganska turbulent period, med stora utmaningar kring att få huset och orkestern att fungera väl tillsammans. På senare tid har vi även tagit oss igenom en pandemi, som förstås drabbade scenkonstområdet i hög grad. Jag vågar ändå påstå att vi kom ur det stärkta, och publiken har förbluffande snabbt hittat tillbaka till oss.

Under Stefan Forsbergs tid som konserthuschef har till exempel abonnemangsförsäljningen nära nog fördubblats, från ca 5000 abonnemang 2003 till dagens ca 9 500.

– Samtidigt har jag nu på upploppet fått vara med om tillsättningen av Kungliga Filharmonikernas nye chefdirigent Ryan Bancroft – en fantastisk begåvning som tillträder i september. Ryans första säsong som chefdirigent blir min sista som konserthuschef.

Går på varenda konsert 2023/24

Har du någon särskild förväntan inför din sista säsong?

– Ja, absolut! Jag hoppas att all den publik som jag fått glädjen att möta i Konserthuset under alla de här åren följer med in i min sista säsong. Jag kommer att vara på varenda konsert och mingla runt bland publiken för att få säga: hej då!

Vad kommer du att ägna dig åt som pensionär?

– Jag tänker att jag kan åta mig vissa konsultuppdrag i Sverige eller internationellt, om någon är intresserad av mina tjänster. Mellan barnbarn, båtliv, matlagning och golf finns det fortsatt mer att ge!

Läs mer om Stefan Forsbergs arbete och bakgrund