Alan Gilbert

Alan Gilbert var chefdirigent 2000–08. Han utnämndes sedan till orkesterns Hedersdirigent. Han har hittills dirigerat orkestern vid ca 270 konserter (avstämt i september 2022).

Den amerikanske dirigenten Alan Gilbert debuterade med Kungliga Filharmonikerna i december 1997, i ett program bestående av Rued Langgaards Symfoni nr 6 och Mahlers Symfoni nr 1. 

Inget dussinprogram med en då ung (30 år) dirigent – ett oprövat kort även om ryktet om den nye begåvningen hade börjat spridas i musiklivet. Det var ett löftesrikt möte och Alan Gilbert bokades omgående in för fler gästspel under 1998 och 1999. Till vårsäsongen 2000 tillträdde han som orkesterns nye chefdirigent.

Alan Gilbert föddes i New York City 1967 och båda föräldrarna var violinister i New York Philharmonic Orchestra. Han studerade musik vid bland annat Harvard University, Curtis Institute of Music och Juilliard School of Music. 1994 vann han George Solti-priset i dirigering och samma år vann han förstapris vid Internatioal Competition for Musical Performance i Genève. Under 1990-talet arbetade han bland annat vid Santa Fe Opera och var assisterande dirigent vid Cleveland Symphony Orchestra vid mitten av 1990-talet. 

Efter ett emellanåt turbulent 1990-tal för Kungliga Filharmonikerna, med stor avsaknad av kontinuerlig och fast ledning, fanns det onekligen en del att göra för den unge amerikanen. I efterhand kan man också tala om en gemensam utveckling för en dirigent som ständigt utvecklades och för en orkester som behövde spela sig samman mer och skärpa precisionen ytterligare.

Hösten 2001 ledde Alan Gilbert sin första turné med orkestern. Kosan styrdes mot Österrike och Tyskland med konserter i bland annat Linz och Düsseldorf. Alan Gilbert ledde även en mindre turné till Frankrike 2002 och en något mer omfattande Spanien-turné året därpå. 2004 genomfördes den tredje Japan-turnén med åtta konserter.

  • 2002 Alan Gilbert dirigerade Kungliga Filharmonikerna i fem konserter i Frankrike.
  • 2003 Ny Spanien-turné. Alan Gilbert dirigerade de sju konserterna.
  • 2003 Kungliga Filharmonikerna besökte Rumänien och Bukarest för första gången. Med på turnén var även Eric Ericsons Kammarkör i framförandet av Beethovens nionde symfoni.
  • 2004 Anne Sofie von Otter var solist när Kungliga Filharmonikerna och Alan Gilbert besökte London och gav en Proms-konsert i Royal Albert Hall.
  • 2004 Den tredje Japan-turnén leddes av Alan Gilbert. 8 konserter genomfördes.
  • 2005 Jukka-Pekka Saraste dirigerade Kungliga Filharmonikerna när de för första gången besöker Estland och Tallinn för en Tubin-festival där man bland annat spelade Tubins tia och Sibelius tvåa. Sedan reste man vidare till Dortmund och slutligen Ravenna i Italien.
  • 2005 Alan Gilbert ledde Kungliga Filharmonikerna i New York. Två konserter i Carnegie Hall och en konsert i FN:s Generalförsamling i samband med högtidlighållandet av Dag Hammarskjölds minne. Det kostade en miljon kronor att tillfälligtvis bygga om Generalförsamlingen till konsertlokal.
  • 2007 Alan Gilberts sista turné som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna gick till det forna Jugoslavien med konserter i bland annat Sarajevo, Belgrad och Zagreb.
  • 2007 Några dagar innan jul ledde Vladimir Ashkenazy Kungliga Filharmonikerna i två konserter i Aten.
  • I samband med avtackningen av Alan Gilbert utnämndes han till orkesterns Hedersdirigent. 2009 tillträdde han som chefdirigent för New York Philharmonic Orchestra, ett förordnande som varade till 2017.