Paavo Berglund

Paavo Berglund var chefdirigent 1987–1991. Han dirigerade sammanlagt 147 konserter med orkestern.

När finländaren Paavo Berglund (1929–2012) tillträdde som chefdirigent 1987 hade han redan haft en lång relation med orkestern. Han debuterade våren 1960 och var därefter en regelbunden gäst i Konserthuset.

Som den Sibelius-specialist han var stod Sibelius gärna på programmen. Sibeliustraditionen har ju för övrigt alltid varit stark i orkesterns historia, grundlagd under åren med Georg Schnéevoigt. I Berglunds program är också Nielsen, Sjostakovitjs och Beethoven framträdande.

Under första säsongen som chefdirigent genomförde Berglund en Europa-turné (Östberlin, Bratislava, Wien, Ljublana, Belgrad och Leipzig). I programmen varvades Gösta Nystroems Sinfonia concertante med Sjostakovitjs Cellokonsert nr 2 med Torleif Thedéen som cellosolist, och Brahms andra symfoni varvades med Bruckners nionde. 

Nästa Europa-turné, i början av 1989, tar Berglund och orkestern till Paris, Frankfurt, Amsterdam, Bryssel, Eastbourne, Cardiff, Bristol, London, Warwick, Nottingham, Middlesbrough, Hull, Leeds och Dublin. Den längre brittiska slingan kan delvis förklaras av att Paavo Berglund redan hade en stark relation med Storbritanniens musikliv och var chefdirigent för Bournemouths Symfoniorkester åren 1972–79.

Den första Japan-turnén i februari 1990 leddes också av Paavo Berglund, i sammanlagt 7 konserter. Vid det tillfället gav H M Konungen orkestern sin tillåtelse att för första gången kalla sig The Royal Stockholm Philharmonic Orchestra (på den tiden var ju namnet annars Stockholms Filharmoniska Orkester, 1957–92, och innan dess Konsertföreningens Orkester 1902–57).

Men det blev alltså en relativt kort period som chefdirigent i Stockholm för Paavo Berglund, 1987–1990, men relationen var långvarig. Och under perioden från debuten 1960 till den allra sista konserten med Stockholmsfilharmonikerna den 22 april 1993, dirigerade Paavo Berglund ca 150 konserter med orkestern.

  • 1987 Europaturné med den nytillträdde Paavo Berglund.
  • 1989 Paavo Berglund ledde nästa stora Europaturné med betoning på de brittiska öarna. Solister var flöjtisten James Galway och harpisten Marisa Robles. 
  • 1990 Den första Japan-turnén leddes av Paavo Berglund: totalt 7 konserter.