Sök på konserthuset.se

Laga din egen soppa

Laga din egen soppa inför fredagens livesända soppkonsert!

På fredag den 7 maj är det dags för livesänd soppkonsert från Konserthuset Stockholm. Men vad är en soppkonsert utan själva soppan? Konserthuset Stockholm lanserar ett egenproducerat matlagningsprogram med Carottes kökschef Jonas Berg och Konserthusets alldeles egna matlagningsguru, tillika programchef Fredrik Andersson som sidekick vid grytorna. Tillsammans bjuder de på goda och lättlagade soppor samtidigt som de samtalar om kommande konsertprogram.

Läs mer om soppkonserten här

Vanligtvis intar publiken sin lunchsoppa i vackra Grünewaldsalen och får sig till livs 45 minuters musik under tiden. Ofta blandas klassiker med oväntade inslag. Kungliga Filharmonikernas musiker står i centrum, med en och annan inbjuden gäst.

Så även denna fredag då publiken får höra filharmonikerna Patrik Swedrup violin/viola, Johan Fransén klarinett samt Stefan Lindgren piano som bjuder på musik av Darius Milhaud, Joan Tower Rainsamt Wolfgang Amadeus Mozart

Inför konserten kan publiken förbereda sig genom att se Konserthusets egen “soppfilm”, där de får möta Carottes kökschef Jonas Berg och Konserthusets programchef Fredrik Andersson. Denna gång lagas det krämig grönsakssoppa som de hoppas att lyssnarna ska inspireras att njuta av hemmavid i samband med fredagens konsert. 

***

Krämig grönsakssoppa, 2 portioner

Följande behövs:
1 gul lök
300-400 gram blandade grönsaker
3 dl vispgrädde
1 tsk champagnevinäger
1,5 tsk grönsaksbuljong
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
2-3 dl vatten
Salt & peppar

Gör så här:
Skala och dela löken i mindre bitar. Hetta upp rapsolja i en kastrull och lägg i löken. Fräs löken tills den blivit mjuk och nästan genomskinlig.

Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg i grönsakerna och låt fräsa i 5 minuter. Häll på samt grönsaksbuljongen och låt det koka i ungefär 5 minuter. Häll på grädden och låt puttra i 20 minuter.

Under tiden så rostar vi fröerna i en stekpanna med lite rapsolja och salt.

Ta kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer tills soppan blir slät. Smaka av med salt, peppar & champagnevinäger.

Servera soppan i en skål och toppa med fröerna.

Smaklig måltid!