Sök på konserthuset.se

Laga din egen soppa

Laga din egen soppa inför fredagens livesända soppkonsert!

På fredag den 29 januari är det dags för livesänd soppkonsert från Konserthuset Stockholm. Men vad är en soppkonsert utan själva soppan? Konserthuset Stockholm lanserar ett egenproducerat matlagningsprogram med Carottes kökschef Jonas Berg och Konserthusets alldeles egna matlagningsguru, tillika programchef Fredrik Andersson som sidekick vid grytorna. Tillsammans bjuder de på goda och lättlagade soppor samtidigt som de samtalar om kommande konsertprogram.

Läs mer om soppkonserten här

Vanligtvis intar publiken sin lunchsoppa i vackra Grünewaldsalen och får sig till livs 45 minuters musik under tiden. Ofta blandas klassiker med oväntade inslag. Kungliga Filharmonikernas musiker står i centrum, med en och annan inbjuden gäst.

Så även denna fredag då publiken får höra musiker ur Kungliga Filharmonikerna som bjuder på musik av Jennifer Higdon och Philip Glass.

Inför konserten kan publiken förbereda sig genom att se Konserthusets egen “soppfilm”, där de får möta Carottes kökschef Jonas Berg och Konserthusets programchef Fredrik Andersson. Denna gång lagas det tomatsoppa som de hoppas att lyssnarna ska inspireras att njuta av hemmavid i samband med fredagens konsert. 

***

Tomatsoppa, 4 portioner 

Följande behövs:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3 tomater
3 msk tomatpurè
1 kruka basilika
1 kruka oregano
1 tsk honung
1 tsk sherryvinäger
1,5 tsk grönsaksbuljong
1 dl svarta urkärna oliver
2 dl soltorkade tomater 

Gör så här:
Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar.
Hetta upp rapsolja i en kastrull och lägg i löken samt vitlöken.
Fräslök och vitlök tills den blivit mjuk och nästan genomskinlig.
Dela tomaterna och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med tomatpurèn, hälften av oreganon, hälften av basilikan och hälften av dem soltorkade tomaterna. Fräs i ca 5 minuter. Häll på honung, 6-7 dl vatten, salt, peppar och grönsaksbuljongen och låt puttra i 20 minuter. 

Medans soppan puttrar så ska vi hacka toppingen till soppan:
Hacka oliver, soltorkade tomater och resterande örter och blanda i en liten skål. 

Ta kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer tills slät. Smaka av med salt, peppar och sherryvinäger. Servera soppan i en skål och toppa med oliv/soltorkade tomater mixen. 

Smaklig måltid!