Sök på konserthuset.se

Mötesplatsen

Konserthuset Stockholm är inte bara en plats för konserter. Under de senaste åren har verksamheten växt och tagit sig ut ur både konsertsalarna och den traditionella konsertkostymen. Vår vision är att Konserthuset ska vara en mötesplats, inte bara för möten med musik, utan även för människor som vill hitta en plats för reflektion eller för att upptäcka mer av sin omvärld.

Sommaröppet

Under sommarsäsongen är Konserthusets foajéer öppna dagligen kl 11–17 med fri entré och erbjuder besökarna möjlighet att se på utställningar, gå på guidad visning eller lyssna på konserter med unga sommarmusiker.

Utställningar

Sedan startskottet för Sommaröppet 2004 har utställningsverksamheten i Konserthusets foajéer expanderat kraftigt. Vi har fram till idag presenterat över 60 utställningar, inte bara under sommaren utan vid andra tillfällen. Fokus ligger på fotoutställningar – nutida pressfoto, historiska bilder, konst- och naturfotografi – samt utställningar kopplade till konsertverksamheten. 

Guidade visningar

Att få uppleva själva byggnaden Konserthuset och upptäcka detaljrikedomen i utsmyckningen när man har foajéerna ”för sig själv” är för många en stor upplevelse. Den ambitiösa visningen om Konserthusets konst och arkitektur ges regelbundet året om och kompletteras av visningar för barn och visningar med Nobeltema. 

Introduktioner och seminarier  

Hos många besökare finns ett stort intresse för att lära mer om musiken som spelas, om artister och tonsättare, om själva musikeryrket osv. Konserthuset erbjuder därför olika typer av konsertintroduktioner och seminarier; både åt det mer allmänna hållet och mer djuplodande. Vi ser det som en sorts ständigt pågående folkbildning kring den verksamhet som vi presenterar. 

De flesta konsertkvällar inleds för den som vill med Konsertkvarten – en muntlig 15-minuterspresentation av kvällens program. I samband med festivaler erbjuder vi mer omfattande introduktioner eller samtal med tonsättare.

Konserthuset arrangerar även seminarier kring olika teman, ofta i samarbete med andra aktörer inom musiklivet. Ett exempel på detta är den fleråriga serien Klingande Akademi i samarbete med Kungliga Musikaliska Akademien.