Konserter

Välkommen till en värld av musik. Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Varje säsong presenterar vi uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

Kungliga Filharmonikerna

I centrum av Konserthusets omfattande verksamhet står Kungliga Filharmonikerna med över 100 konserter per år. Både gästande dirigenter och solister prisar orkestern för den höga nivån och många framhåller särskilt den ambitiösa och nyfikna attityden hos musikerna.

Orkesterns historia är längre än konserthusbyggnadens – ja, orkestern är själva anledningen till att huset finns! Kungliga Filharmonikerna bildades 1902 och 1926 stod Konserthuset färdigt. 

Kungliga Filharmonikerna har en egen avdelning här på webbplatsen där du kan läsa mer om både historia och aktualiteter samt även få veta mer om alla 105 musiker. 

Information om Kungliga Filharmonikerna

Orkestergästspel 

Varje år presenterar vi ett urval av de allra främsta internationella orkestrarna här i Konserthuset. Man ska inte behöva resa till London, Wien eller Paris för att uppleva de mest legendariska ensemblerna.

Varje år ger bjuder vi också in flera av landets övriga orkestrar att gästspela hos oss. 

Kammarmusik

I en fullödig presentation av den klassiska repertoaren har kammarmusiken en viktig plats. Därför satsar vi på ett både brett och fördjupande utbud i det mindre formatet. Stråkkvartetter, romanser, pianorecitaler, ja, de flesta typer av kammarmusik finns på programmet, men också återkommande konserter med nutida musik och barock. Kungliga Filharmonikernas musiker framträder i egen programsättning i serierna Filharmoniker i närbild och Soppkonserter. 

Med närmare 70 konserter per år utgör kammarmusiken den största delen av konsertutbudet vid sidan av Kungliga Filharmonikernas konserter. 

Kammarmusik på Konserthuset

Jazz

Även på jazzsidan är det de allra största internationella artisterna som gästar. De regelbundet återkommande konserterna med vårt eget storband Blue House Jazz Orchestra, under ledning av Peter Asplund och Magnus Lindgren, utgör en annan grundbult. 

Jazz på Konserthuset

Global musik

Blue House World är samlingsnamnet för Konserthusets konserter med världsstjärnor från olika kulturer. Salif Keita, Youssou N'Dour och Mohsen Namjoo är några av de artister som satt Konserthuset i gungning. Merparten av världsmusiken presenteras i samarbete med partners som Selam eller Riksteatern. 

Orgel

Konserthusets orgel är en av Skandinaviens största. Vår orgelmatinéserie presenterar årligen några av Sveriges främsta organister. "Instrumentens drottning" har även en plats i övrig konsertverksamhet och mötet med orgeln är en spännande upplevelse för många barn. Orgelverksamheten leds av Konserthusets organist Ulf Norberg. 

Presentation av Ulf Norberg

Kör

Konserthuset Stockholm har ett mycket nära samarbete med Eric Ericsons Kammarkör, en av världens allra främsta ensembler. Kammarkören medverkar vid de flesta av Kungliga Filharmonikernas konserter med körverk och ger dessutom ett flertal egna konserter varje år.