Sök på konserthuset.se

Kammarmusik

Konserthuset är inte bara platsen för stora symfonier. Våra konserter med kammarmusik ger dig möjlighet att komma riktigt nära musiken. Under varje säsong finns många tillfällen att uppleva vacker, känslosam och spännande kammarmusik, mitt i hjärtat av Stockholm.

Vad är kammarmusik?

Kammarmusik passar dig som vill ha en intim konsertupplevelse. Eftersom konserterna ofta ges i en mindre sal med ett litet antal musiker kommer du extra nära musiken. Namnet avslöjar på sätt och vis vad det innebär: musik för kammaren. För några hundra år sedan handlade det ofta om konserter i furstliga hem, och vid förra sekelskiftet kunde det gälla så kallade musikaliska salonger i borgerliga hem för en liten publik. Kammarmusiken har genom historien samtidigt varit den genre där tonsättarna vågat pröva nya konstnärliga vägar och uttryckt sina innersta känslor: som i Haydns eller Beethovens stråkkvartetter, eller Schubert med sina sånger.

Konserthusets kammarmusiksal, Grünewaldsalen (döpt efter konstnären Isaac Grünewald som gjorde hela salen till ett konstverk med fantastiska målningar och utsmyckningar), är visserligen inte liten som ett vardagsrum, men intimiteten och den fantastiska akustiken ger en direktkontakt med den kammarmusik som framförs här.

Filharmoniker i närbild

Musiker ur Kungliga Filharmonikerna spelar regelbundet kammarmusik. Det är ett sätt för enskilda musiker att komma samman och bygga egna konsertprogram, som både innehåller de klassiska mästerverken och ovanligare musik. Det är också ett sätt för musikerna att utveckla sitt samspel med alla de känsliga nyanser som finns i kammarmusikens repertoar, och för lyssnaren är det bara att njuta!

Filharmoniker i närbild

Soppkonserter

Våra soppkonserter är en av våra mest populära konsertserier med kammarmusik. Under en soppkonsert intar du din lunchsoppa samtidigt som du får dig till livs 45 minuters musik av skiftande och inte sällan överraskande slag. I soppkonserterna kan man ofta göra helt nya upptäcker inom kammarmusiken. Konserterna görs ofta med musiker ur Kungliga Filharmonikerna.

Konserthusets soppkonserter

Romanskvällar

En ”romans” är helt enkelt en sång för röst och piano. På svenska använder man också det tyska namnet Lied för den här formen av kammarmusik. I våra romanskonserter får man på nära håll möta våra främsta svenska sångare och internationella gäster. Ofta är det upplagt så att två sångare delar konserten, och turas om att sjunga tillsammans med pianisten.

Konserthusets romanskvällar

Orgelmatiné

Orgelmatinéerna hålls visserligen i Stora salen, men är ändå en sorts kammarmusik: en musiker och ett instrument – även om det här instrumentet råkar vara konserthusorgeln som har 6100 pipor och nästan oändliga möjligheter att variera ljud. Framstående organister från hela landet framträder i Konserthusets orgelmatinéer, som är konserter mitt på dagen med ca 45 minuters speltid.

Konserthusets orgelmatinéer

Piano Solo

Konserter med solopiano är ytterligare exempel på hur kammarmusik kan skapa intimitet också i Stora salen. Pianoserien gästas årligen av världens främsta pianister och har blivit mycket populär. Ibland har trycket på biljetter varit så stort att det sålts publikplatser också på scenen, helt nära pianisten. Koncentrationen är maximal när pianisterna förvandlar en stor sal till ett litet rum, där varje kammarmusikalisk viskning och nyans når fram i den mörklagda salen.

Piano Solo

Kammarmusik på KonserthusetPlay

KonserhusetPlay är ditt konserthus på nätet. Upplev både kammarmusik och resten av vårt musikutbud när och var du vill. Helt gratis. På KonserhusetPlay hittar du bland annat kammarmusik med musiker ur Kungliga Filharmonikerna, inspelat i vackra Grünewaldsalen.

Franska Germaine Tailleferre var den enda kvinnliga tonsättaren i Les Six, en löst formad grupp av sex tonsättare verksamma i Frankrike runt 1920-talet. Upplev hennes Pianotrio i en inspelning från Konserthusets Grünewaldsal.

Carl Nielsens ofta spelade och omtyckta blåskvintett framförs av Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett. Här med en intresseväckande introduktion av två Nielsenexperter.

Aktuella konserter med kammarmusik

 • Genre: Kammarmusik

  Evenemanget är inställt.

  Onsdag 3 juni 2020 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Tillsammans med musiker ur Kungliga Filharmonikerna. Du ser konserten här – när det är dags.

  Fredag 5 juni 2020 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Nordisk romantik av Jean Sibelius och Amanda Maier-Röntgen.

  Fredag 18 september 2020 kl 12.15

  Biljetterna släpps 27 augusti kl 11.00 till Soppkonsert med violin och piano
  Förköp för konsertseriekunder från 25 augusti kl 11.00 till Soppkonsert med violin och piano
 • Genre: Kammarmusik

  Musikaliska upptäckter med den finske klarinettisten.

  Måndag 21 september 2020 kl 19.00

  Biljetterna släpps 27 augusti kl 11.00 till Äntligen måndag med Kari Kriikku
  Förköp för konsertseriekunder från 25 augusti kl 11.00 till Äntligen måndag med Kari Kriikku