Barn och skola

Vi vill ge den unga generationen möjlighet att upptäcka musiken som vi erbjuder. Vi satsar därför på ett både omfattande och brett utbud för målgruppen barn och unga.

Skolkonserter

Grunden i Konserthusets verksamhet för skolor är de återkommande skolkonsertveckorna som varje säsong erbjuds olika åldersgrupper. 

I hundra år har Kungliga Filharmonikerna satt barnen i centrum. Det var våren 1917 som skolelever för allra första gången bjöds in att höra musik av Mozart, Beethoven och Mendelssohn. Skolkonserterna är fortfarande en mycket viktig del av Konserthusets och Kungliga Filharmonikernas verksamhet. 

Familjekonserter

Kungliga Filharmonikerna framträder i fantastifulla tematiska program, ofta med en för barnen välkänd programvärd som guide. Våra familjekonserter rekommenderas normalt från cirka fem års ålder och uppåt. 

Musikvisningar för barn

Tillsammans med särskilda musikguider får barnen följa med "bakom kulisserna" och lära sig mer om orkesterns instrument. Vi har flera olika koncept som erbjuds skolklasser under läsåret och barnfamiljer på helger och lov. 

Studiebesök

Skolelever på högstadiet och gymnasiet kan helt kostnadsfritt göra studiebesök på repetitioner med Kungliga Filharmonikerna och samtid ta del av en kort arbetslivsorientering om livet som musiker. Givetvis ingår även vanliga konsertbesök i verksamheten mot skolor. 

MINI – stor musik för små öron

MINI vänder sig till barn 3–5 år. Barnen får komma riktigt nära orkesterns musiker i Grünewaldsalen och upptäcka orkesterns instrument i en klassisk konsert med musikpedagog. Efteråt får alla som vill själva prova på instrumenten. 

Unga sommarmusiker

I samarbete med Stockholms läns landsting anställer Konserthuset ett antal sommarmusiker för att göra dagliga konserter i foajéerna under sommarsäsongen. Cirka sex ensembler, utvalda efter audition, med musikstuderande i åldern 16–19 år får arbete i tre veckor vardera. 

Efter sommarsäsongen erbjuds ungdomarna möjlighet att fortsätta som SEB Young Artists, en satsning av Konserthusets huvudsponsor SEB.

El Sistema Södertälje

Sedan hösten 2012 är Kungliga Filharmonikerna samarbetspartner åt El Sistema Södertälje. Orkesterns musiker är förebilder och mentorer åt eleverna i utbildningen. 

Musiker träffar regelbundet barnen på deras skolor i Södertälje i workshops och minikonserter. Årligen görs även större konserter, både i Södertälje och i Konserthuset Stockholm, där barn ur El Sistema Södertälje framträder tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. 

El Sistema Sveriges webbplats (öppnas i nytt fönster)

Mästarklasser

Konserthusets gästartister, både svenska och internationella, delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till unga musiker. Det sker vid valda tillfällen under konsertsäsongen.

Upp till 26

Konserthuset erbjuder en kraftig ungdomsrabatt till alla som är upp till 26 år: halva priset på de allra flesta konserter utan begränsningar vad gäller förköpstid eller platser i salen. Det är därmed möjligt att besöka de flesta konserter med Kungliga Filharmonikerna för endast 70 kr. 

Pedagogiska filmer på KonserthusetPlay 

  • En serie med 15 filmer om orkesterns olika instrument finns helt gratis att använda i undervisningen – eller att titta på hemma – via Konserthusets egen playtjänst. Det är Kungliga Filharmonikernas egna musiker som visar och berättar om sina instrument. Filmerna riktar sig i första hand till elever i år 1–3, och är tänkta att kunna användas som stöd i undervisningen kring instrument och klassisk musik. 
  • Miniserien Konsertpatrullen rycker ut är en sorts fortsättning på instrumentfilmerna. Filmerna beskriver på ett lekfullt sätt symfoniorkesterns som helhet, hur ett konserthus fungerar samt dirigentens roll. 
  • Filmerna är framtagna i samarbete med Konserthusets huvudsponsor SEB. 

Kungliga Filharmonikernas instrumentfilmer

Konsertpatrullen rycker ut