Grande Finale

Sakari Oramo tar oss genom Jean Sibelius skapande. Festivalkonserterna från maj 2021 finns fortfarande att se på Konserthuset Play.

Grande Finale hyllar både Jean Sibelius och Sakari Oramo, som med dessa två festivalveckor tar farväl efter 13 år som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna – och sammanlagt 284 konserter! De fyra festivalkonserterna finns fortfarande att uppleva på Konserthuset Play

Sakari Oramo om festivalens upplägg

”En Sibelius-cykel. Ordning och reda är det också: symfonierna i kronologisk ordning. Med Lisa Batiashvili i violinkonserten. Henne har jag känt sedan hon var med i Sibelius-tävlingen 1995, då hon spelade den för första gången med orkester. Jag dirigerade och det var också precis i början av min dirigentkarriär.”

”Det här blir en fördjupad resa genom Sibelius skapande. Kronologin går mestadels igen även i övriga verk: Luonnotar kommer mellan trean och fyran, där musiken komponerades. Två stycken för cello och orkester (op 77) ligger mellan sexan och sjuan. Det är bara violinkonserten som är placerad lite annorlunda, den borde vara mellan tvåan och trean, men spelas med femman, för programmen blir som helhet bättre så.”

”Det är en stor resa genom Sibelius aktiva symfoniska skapande. Och just i hans fall menar jag att kronologin spelar roll. Han arbetade ju på flera symfonier parallellt, och det finns alltid element i den kommande symfonin som man kan ana i symfonin innan. Tritonus-intervallet som inleder fyran kom redan i trean. I fyran hör man sen det här ’space’-liknande stråktremolot, som kommer stort i femman. Och så vidare. Det är en kedja.”

Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 1 och 2. Den första av fyra konserter som avslutade Oramos tid som chefdirigent för orkestern.

Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 3 och 4 samt det egenartade mästerverket Luonnotar, som sopranen Anu Komsi gjort till något av ett paradnummer.

Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 5, violinkonserten och Finlandia. Lisa Batiashvili är solist – av många ansedd som vår tids främsta uttolkare av just Sibelius violinkonsert.

Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 6 och 7 samt Två stycken för cello och orkester med Johannes Rostamo som solist.