Sök på konserthuset.se

Grande Finale

Sakari Oramo tar oss genom Jean Sibelius skapande. Festival 19–29 maj 2021.

Grande Finale hyllar både Jean Sibelius och Sakari Oramo, som med dessa två festivalveckor tar farväl efter 13 år som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna – och sammanlagt 284 konserter!

Sakari Oramo om festivalens upplägg

”En Sibelius-cykel. Ordning och reda är det också: symfonierna i kronologisk ordning. Med Lisa Batiashvili i violinkonserten. Henne har jag känt sedan hon var med i Sibelius-tävlingen 1995, då hon spelade den för första gången med orkester. Jag dirigerade och det var också precis i början av min dirigentkarriär.”

”Det här blir en fördjupad resa genom Sibelius skapande. Kronologin går mestadels igen även i övriga verk: Luonnotar kommer mellan trean och fyran, där musiken komponerades. Två stycken för cello och orkester (op 77) ligger mellan sexan och sjuan. Det är bara violinkonserten som är placerad lite annorlunda, den borde vara mellan tvåan och trean, men spelas med femman, för programmen blir som helhet bättre så.”

”Det är en stor resa genom Sibelius aktiva symfoniska skapande. Och just i hans fall menar jag att kronologin spelar roll. Han arbetade ju på flera symfonier parallellt, och det finns alltid element i den kommande symfonin som man kan ana i symfonin innan. Tritonus-intervallet som inleder fyran kom redan i trean. I fyran hör man sen det här ’space’-liknande stråktremolot, som kommer stort i femman. Och så vidare. Det är en kedja.”

Ett liv i koncentrat: en översikt med de viktiga händelserna i Sibelius liv och skapande.

Sibelius modersmål var svenska, och hans tonsättningar berättar om närheten till svensk litteratur.

”Hos Sibelius gräver jag djupt – ’de profundis’. Hans musik börjar långt ner i jorden och växer upp mot stjärnorna.” — Sakari Oramo

Grande Finale innehåller samtliga de sju symfonierna, violinkonserten, Luonnotar och Två stycken för cello och orkester.

Tonsättarnas tonsättare: vad är det som lockar bakom fasaden och under huven på Sibelius musik?

En dokumentärfilm växer fram parallellt med Grande Finale.

Jean Sibelius dirigerade Kungliga Filharmonikerna vid åtta tillfällen, men hans musik har ständigt funnits med hos orkestern – ända sedan 1903, året efter grundandet.

Konserter

 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 1 och 2.

  Onsdag 19 maj 2021 kl 19.30
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Vokalt

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 3 och 4 samt Luonnotar.

  Lördag 22 maj 2021 kl 15.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Finlandia, Symfoni nr 5 och violinkonserten, med Lisa Batiashvili som solist.

  Onsdag 26 maj 2021 kl 19.30
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna i Sibelius Symfoni nr 6 och 7 samt Två stycken för cello och orkester med Johannes Rostamo som solist.

  Lördag 29 maj 2021 kl 15.00