Sök på konserthuset.se

Sakari Oramo chefdirigent

Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Läs om hans musikaliska bakgrund och vägen till Konserthuset Stockholm.

Sakari Oramo är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Han tillträdde posten 2008 och har efter sin första treårsperiod med orkestern tre gånger tecknat kontrakt på ytterligare perioder, för närvarande fram till 2021. Han var en av grundarna och huvuddirigent vid Karlebyoperan, och är även chefdirigent för Mellersta Österbottens Kammarorkester, där han efterträdde Juha Kangas 2013.

Efter att Sakari Oramo avslutat sin period som chefdirigent för Finska Radions Symfoniorkester utsågs han till BBC Symphony Orchestras chefdirigent, och han har med denna orkester sedan 2013 bland annat gjort flera Proms-konserter, inklusive Last Night of the Proms 2014, 2016 och 2017.

Den musikaliska nyfikenheten har ständigt avsatt sig i ett gediget arbete med ny musik. Sakari Oramo är dessutom en utmärkt violinist, och var tidigare konsertmästare i just Finska Radions Symfoniorkester. Den sidan av sitt musikkunnande visar han också upp varje säsong i Konserthuset, dels vid kammarmusikkonserter men han har även varit solist med orkestern.

Det var under tiden som konsertmästere i Finska Radions Symfoniorkester som han började studera dirigering för Jorma Panula vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2004 utsågs Oramo till Hedersdoktor vid University of Central England i Birmingham, som ett erkännande av hans ”outstandning contribution to the musical life of the city”, för de åren han var chefdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra. Han har även av H M Drottning Elizabeth II tilldelats en Honorary OBE (Officer of the British Empire) som ett erkännande för sina insatser i brittiskt musikliv. 2008 belönades Oramo med Elgar-medaljen som ett erkännande för sin hängivenhet för Edward Elgars musik och som en spegling av hans stora intresse för brittisk musik i allmänhet.

Oramo har dirigerat orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Wienfilharmonikerna, San Francisco Symphony Orchestra, Bayerska radions orkester, Dresden Staatskapelle, Oslofilharmonikerna, New York Philharmonic, Concertgebouw-orkestern i Amsterdam, Boston Symphony Orchestra, Orchestre de Paris och Chicago Symphony Orchestra med flera. Han har även dirigerat opera, bland annat vid Finska nationaloperan.

Sakari Oramo finns representerad på en stor mängd cd, som dirigent framför allt, men även som violinist och kammarmusiker (bland annat på Warner Classics, Ondine, Philips och Hyperion). Oramos och Kungliga Filharmonikernas inspelningar av bland annat Carl Nielsens samtliga sex symfonier på tre cd (BIS) har hyllats av kritiker världen över, och cd:n med symfonierna nr 1 och 3 belönades 2016 med BBC Music Magazine Award för bästa klassiska orkesterproduktion.

Bland övriga cd-inspelningar med Kungliga Filharmonikerna från senare år kan nämnas två cd med Anders Hillborgs musik (BIS) – som båda Grammisbelönades i kategorin bästa klassiska album. Man kan även nämnas inspelningarna av Schumanns samtliga symfonier med Kungliga Filharmonikerna (Sony Classical), som möttes av lovord i internationell press.

2012 invaldes Sakari Oramo som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. 2016 utsågs Sakari Oramo till Årets dirigent av anrika Royal Philharmonic Society i London.

 • 2009 Kungliga Filharmonikernas nye chefdirigent Sakari Oramo dirigerade orkestern i Köpenhamn, Wiesbaden och i Grafenegg utanför Wien.
 • 2010 Sakari Oramo ledde 10 konserter med Kungliga Filharmonikerna i den fjärde Japan-turnén.
 • 2011 Proms-konsert i Royal Albert Hall under ledning av Sakari Oramo och med Alice Sara Ott som solist i Griegs Pianokonsert. I övrigt Sibelius och Nielsen på programmet. 
 • 2012 Europaturné med Sakari Oramo och violinsolisten Lisa Batiashvili. Start i Musikverein i Wien, därefter konserter i Alte Opera i Frankfurt, Konzerthaus i Dortmund och Vredenburg i Utrecht.
 • 2013 Gästspel i Carnegie Hall i New York med Sakari Oramo och violinsolisten Ray Chen, därefter i Kennedy Center i Washington DC.
 • 2013 Konsert i Frauenkirche i Dresden, under ledning av Hartmut Haenchen och med violasten Tabea Zimmermann som solist.
 • 2014 Två konserter i Palace Hall i Bukarest under ledning av Sakari Oramo och med Stephen Hough som pianosolist, i samband med den stora Enescu-festivalen.
 • 2015 Schweiz-turné med Sakari Oramo och violinsolisten Patricia Kopatchinskaja. Kungliga Filharmonikerna gav konserter i Victoria Hall i Genève, Tonhalle i Zürich, Kulturcasino i Bern samt i Tonhalle S:t Gallen.
 • 2015 Europaturné med Sakari Oramo och violinsolisten Lisa Batiashvili. Två konserter i Musikverein i Wien föjlt av konserter i Festspielhaus i Baden-Baden, Philharmonie i Luxemburg, 
 • Philharmonie i Köln och Laeiszhalle Elbphilharmonie i Hamburg.
 • 2016 Gästspel i nybyggda Malmö Live med Sakari Oramo och pianosolisten Simon Trpceski, följt av konsert i Amsterdams anrika och prestigefulla Concertgebouw.
 • 2017 Turné med Janine Jansen till Örebro, Tallinn och Tarttu.
 • 2017 Turné med Renée Fleming till Amsterdam (Concertgebouw), London (Royal Albert Hall), Helsingfors (Musiikkitalo) och Dortmund (Konzerthaus).
 • 2018. Turné till Spanien och Italien: Madrid, Alicante, Udine och Brescia. Solister på turnén var pianisten Nikolaj Lugansky och violinisten Vilde Frang. 
 • 2018. Tre konserter med tre olika program under tre dagar i Suntory Hall i Tokyo. Konserterna i Tokyo var en del av 150-årsfirandet av Sveriges och Japans diplomatiska förbindelser.