Finalen lever vidare

En dokumentärfilm växer fram parallellt med Grande Finale.

Festivalen lever vidare och blir en dokumentärfilm om musikaliska relationer. 

När Sakari Oramo i maj avslutar sina 13 år som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna med den stora Sibelius--festivalen, filmas och livesänds samtliga konserter.

Konserterna kommer att kunna ses i efterhand på Konserthuset Play, men dessutom producerar Konserthuset en unik dokumentär – ett filmporträtt av Sakari Oramo och hans musikaliska gärning, inte minst hans förhållande till landsmannen Jean Sibelius musik.

Filmen Oramo & Sibelius lyfter fram två konstnärskap och relationerna mellan dessa. Men också flera av de relationer som uppstår i ett musikaliskt skeende; mellan dirigent och orkester, mellan partitur och uttolkare, mellan tradition och nutid. 

I en timslång dokumentär får vi möta Sakari Oramo i flera intervjuer och samtal om hans livsresa som musiker och dirigent. Tillsammans med honom och andra musikpersonligheter får vi gå på djupet i Sibelius musik och vad den har betytt, både för musikhistorien och för dem som människor. Filmen utspelar sig i Konserthuset, med repetitionsbilder, backstage-ögonblick och konserter, men också i Oramos och Sibelius miljöer i Finland. 

Dokumentären görs av filmaren och producenten David Tarrodi på uppdrag av Konserthuset. Bild och ljud från festivalkonserterna produceras av Lars Nilssons Nilento. Premiären är planerad till senhösten 2021. 

Grande Finale hyllar både Jean Sibelius och Sakari Oramo, som med dessa två festivalveckor tar farväl efter 13 år som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna – och sammanlagt 284 konserter!