Nobelprisutdelningen

Vid Nobelprisutdelningen förändras scenbilden i Stora salen avsevärt, med särskilda textilier och extravaganta blomsterdekorationer med blommor från San Remo.

Nobelpriset har delats ut i Konserthuset varje år den 10 december sedan 1926, förutom under andra världskriget då världsläget gjorde att man ställde in prisutdelningen under två år.

Vid Nobelprisutdelningen förändras scenbilden avsevärt och särskilda textilier får ta plats i salen, som då pryds av blomsterdekorationer, med blommor hämtade direkt från San Remo enligt Alfred Nobels önskan.

Kungliga Filharmonikerna spelar under utdelningen från en specialbyggd scen på körläktaren, nedanför orgeln. Podiet är täckt av den karakteristiska, blå Nobelmattan med plats för akademiledamöterna, nobelpristagarna och kungafamiljen. Alfred Nobels staty tronar i mitten av scenbilden och konserthusorgeln är prydd av en imponerande kokard med de svenska och även norska färgerna. När Alfred Nobel dog var Sverige och Norge i union (en union som upplöstes 1905), vilket också är skälet till att fredspriset delas ut i Oslo.

Priserna som delas ut i Konserthuset är fysik, kemi, medicin, litteratur och dessutom Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel, dvs ekonomipriset, som tillkom 1969.

Varje pristagare får ta emot sitt pris – Nobelmedaljen och ett personligt, handmålat diplom – av H M K Carl XVI Gustaf. Pristagarna får en chans att repetera detta före sin stora dag, men då utan att kungen själv är närvarande. 

Nobelprisutdelningen sänds i många olika tv-kanaler världen runt och det internationella intresset för Nobelpriset är mycket stort. I Konserthuset arrangeras regelbundna visningar på engelska, Nobel Tours, för att möta intresset.

Nobel Prize Concert 

Nobel Prize Concert är en årligen återkommande konsert av högsta internationella klass där Kungliga Filharmonikerna framträder tillsammans med världsledande artister. Konserten ingår i det officiella programmet under Nobelveckan och är en hyllning till årets nobelpristagare.

Information om Nobel Prize Concert (öppnas i nytt fönster)