Sök på konserthuset.se

Petterssons sjua på SVT Play

Nu finns Kungliga Filharmonikernas framförande av Allan Petterssons genombrottsverk, den storslagna sjunde symfonin, på SVT Play. Tidigare chefdirigent, numera hedersdirigent, Alan Gilbert dirigerar orkestern. Filmen fick sin premiär i Kulturstudions Allan Pettersson-kväll lördagen den 14 november.

Här ser du konsertfilmen på SVT Play t o m 12 maj (öppnas i nytt fönster)

Allan Pettersson komponerade med själva livet, ”det förbannade, det välsignade”, som utgångspunkt. Symfonierna, sexton fullbordade och en sjuttonde ofullbordad, är ofta episka till sin karaktär och laddade med dramatiska kontraster.

Sjunde symfonin är utformad som en enda lång sats, ett sammanhängande flöde fyllt av mörka skuggor i blåsarna och ljuvt tröstande stråkar. Några stillsamt upprepade ackord i brasset återkommer genom hela symfonin, ibland känns de som ett hot, ibland som en smekning. Symfonin komponerades 1966–67 och uruppfördes 1968 av Kungliga Filharmonikerna under ledning av Antal Dorati.

Under 40-talet var Allan Pettersson anställd altviolinist i Kungliga Filharmonikerna men hade redan på 1930-talet börjat komponera. Han begav sig i början av 1950-talet till Paris och studerade tolvtonsteknik för René Leibowitz och komposition för Arthur Honegger och Olivier Messiaen, bland andra. Som få andra fick han direktkontakt med de musikaliska strömningarna i Europa. Ändå övergav han aldrig sin starkt personliga utgångspunkt och betraktade sig själv konsekvent som en outsider. En uppfattning delvis framtvingad av en allt svårare reumatism som gjorde honom orörlig och låst i hemmet på Södermalm i Stockholm.

Det finns ett ofta citerat uttalande av Allan Pettersson: ”Jag känner mig höra ihop mer med brottslingar, så kallade brottslingar, än med andra människor, inte för deras så kallade brottslighets skull utan för deras frihetslängtan, och ångest, smärta, utanförkänsla.” Det är vad vi också hör i hans musik.

Den hyllade amerikanske dirigenten Alan Gilbert har nyligen tillträtt som chefdirigent för Hamburgs NDR Elbphilharmonie, och är även nyutnämnd musikchef vid Kungliga Operan i Stockholm, med start 2021. Gilbert var chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000–08, numera hedersdirigent, och därefter chefdirigent för New York Philharmonic Orchestra.

Filmen spelades in i slutet av januari 2020.