Sök på konserthuset.se

Digital Beethoven-festival

Konserthusets stora satsning under Beethovens jubileumsår, festivalen Ladies versus Beethoven, ställdes in på grund av coronaviruset. Men här finns ett alternativt sätt att uppleva festivalprogrammet.

En del av filmerna är hämtade ur vårt eget arkiv på Konserthuset Play – det gäller inspelningar med Kungliga Filharmonikerna i symfonierna nr 3, 4, 5, 6 och 7. Andra av filmerna är inspelningar från orkesterkollegor världen över, i ett urval från den stora digitala musikvärld som finns tillgänglig på internet.

– När nu inte publiken kan komma till Konserthuset, så vill vi försöka hitta lösningar för att så många som möjligt ändå ska kunna ta del av musiken där de befinner sig, i hemmen eller på andra platser, säger konserthuschef Stefan Forsberg.

Om festivalen

Beethovens symfonier utgör helt unika och oändliga universum som är fantastiska upptäckter för den som lyssnar första gången, men som också tål att utforskas om och om igen. I festivalen Ladies versus Beethoven sätts symfonierna i nytt ljus genom att sammanföras med verk av kvinnliga kompositörer från 1800-talet och fram till vår egen tid: en gemensam hyllning till den västerländska konstmusiken.

Programboken

Vi vill också här ge möjlighet att läsa programboken med texter om Beethovens symfonier och verken av de kvinnliga kompositörerna som sammanförs med Beethoven. Beethoven-texterna är skrivna av Åke Holmquist, en av vår tids främsta Beethoven-kännare och författaren till ”Beethoven. Biografin”, som utkom 2011.

Här läser du programboken som bläddringsbar PDF

Fler konserter på Konserthuset Play

LvB 1: Beethovens etta & Ethel Smyth

Beethovens första symfoni ställs här mot Ethel Smyths storskaliga Serenad. I likhet med Beethoven var hon en stridbar personlighet och det var genom hans pianosonater hennes liv som tonsättare stakades ut.

Ethel Smyth Serenade in D (endast ljud)
BBC Philharmonic Orchestra
Odaline de la Martinez dirigent

Beethoven Symfoni nr 1
Chicago Symphony
Sir Georg Solti dirigent

***

LvB 2: Beethovens tvåa & Louise Farrenc

Franska Louise Farrenc var en stor beundrare av Beethoven. Den andra av hennes tre symfonier anknyter direkt till Beethovens andra symfoni, som ett musikaliskt syskon. Vi hör även Beethovens Leonora-uvertyr nr 3.

Louise Farrenc Symfoni nr 2 (endast ljud)
Solistes Européen Luxembourg
Christoph König dirigent

Beethoven Leonora-uvertyr nr 3
Concertgebouw-orkestern
Rafael Kubelík dirigent

Beethoven Symfoni nr 2
Oslo-Filharmonien
Mariss Jansons dirigent

***

LvB 3: Beethovens trea & Kaija Saariaho

Beethovens tredje symfoni, Eroica, som från början var tillägnad Napoleon, sammanförs här med Kaija Saariahos Orion, musik inspirerad av den mytologiske jägaren som förvandlades till en stjärnbild. I början av 1800-talet fanns i Europa krafter som faktiskt ville döpa om stjärnbilden Orions bälte efter Napoleon

Kaija Saariaho Orion
Frankfurts radiosymfoniker
Andrés Orozco-Estrada dirigent

Beethoven Symfoni nr 3
Kungliga Filharmonikerna
John Storgårds dirigent

***

LvB 4: Beethovens fyra & Amy Beach

Att Beethoven här sammanförs med Amy Beach har sin förklaring. Båda hade ett intresse för engelska, irländska och skotska melodier. Andra satsen i Beethovens fjärde symfoni har till exempel ett utpräglat gaeliskt tema följt av variationer. Beach symfoni kallas på grund av sin karaktär den gaeliska.

Amy Beach Symfoni e-moll ”Gaelic” (endast ljud)
Ulster Orchestra
JoAnn Falletta dirigent

Beethoven Symfoni nr 4
Kungliga Filharmonikerna
Martin Fröst dirigent

***

LvB 5: Beethovens femma & Dora Pejacevic

Två fantastiska symfonier förstärker här varandra: Beethovens femma och Dora Pejacevics grandiosa Symfoni i fiss-moll.

Dora Pejacevic Symfoni fiss-moll (endast ljud)
Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz
Ari Rasilainen dirigent

Beethoven Symfoni nr 5
Kungliga Filharmonikerna
Hartmut Haenchen dirigent

***

LvB 6: Beethovens sexa & Emilie Mayer

I Pastoralsymfonin beskriver Beethoven livet på landet i början av 1800-talet. Musik som tar klivet in i romantiken. Emilie Mayer som var född 1812 tog starka intryck av Beethovens musik, vilket vi kan höra i hennes Faustuvertyr.

Emilie Mayer Faustuvertyr (endast ljud)
Neubrandenburger Philharmonie
Stefan Malzew dirigent

Beethoven Symfoni nr 6
Kungliga Filharmonikerna
Gianandrea Noseda dirigent

***

LvB 7: Beethovens sjua & Britta Byström

Beethovens sjunde symfoni är utåtriktad och full av energi. Musik som här möter ett orkesterverk av Britta Byström: Many, Yet One (detta verk ersätter här det tidigare inplanerade Voyages extraordinaires). Om Beethovens sjua säger hon att det är musik som tycks bära på en obesvarad gåta – något som inte låter sig fångas, men som väcks till liv vid varje ny lyssning.

Britta Byström Many, Yet One
Detroit Symphony Orchestra
James Gaffigan dirigent

Beethoven Symfoni nr 7
Kungliga Filharmonikerna
Jean-Christophe Spinosi dirigent

***

LvB 8: Beethovens åtta & Sally Beamish

Beethovens åttonde symfoni är kontrastrik och dramatisk, men andas också ljus och sorglöshet. Här speglas Beethovens musik av den brittiska tonsättaren Sally Beamish. Hon har i flera av sina verk haft musik av just Beethoven som utgångspunkt, däribland denna stråkkvartett som bygger på teman från Beethovens Stråkkvartett opus 18 nr 4 (den ersätter här det tidigare planerade orkesterverket). Notera att tonsättaren själv medverkar på viola.

Sally Beamish Opus California för stråkkvartett
Helena Winkelman violin
Tim Crawford violin
Sally Beamish viola
Xenia Jankovic cello

Beethoven Symfoni nr 8
Wiener Philharmoniker
Christian Thielemann dirigent

***

LvB 9: Beethovens nia & Lotta Wennäkoski

I sin nionde symfoni gestaltar Beethoven mänsklighetens universella triumf. Symboliskt skiftar musiken från moll till dur. Den finländska tonsättaren Lotta Wennäkoski säger om Beethovens musik att den har en förmåga att skapa insikter som gör att man bättre kan förstå den mänskliga verkligheten. Som inledning hör vi här ett utdrag ur hennes uppmärksammade Flounce.

Lotta Wennäkoski Flounce (utdrag)
BBC Symphony Orchestra
Sakari Oramo dirigent

Beethoven Symfoni nr 9 ”Choral”
Chicago Symphony Orchestra och kör
Camilla Nylund sopran
Ekaterina Gubanova mezzosopran
Matthew Polenzani tenor
Eric Owens basbaryton
Riccardo Muti dirigent