Sök på konserthuset.se

Helgtipset #8

Programchef Fredrik Andersson botaniserar i våra filmarkiv och sätter samman veckans konsert.

Välkommen till Konserthuset Play och helgtipset! För att göra det enklare för dig som vill ta del av all den fantastiska musik som finns inspelad har Konserthusets programchef Fredrik Andersson satt samman hela konsertprogram, precis som om det vore en vanlig konsert. I den digitala världen finns också möjligheten att blanda kammarmusik med stora orkesterverk.

”Två generationer lysande finska dirigenter – vår egen underbare chefdirigent Sakari Oramo och Göteborgs Symfonikers Santtu-Matias Rouvali – i två livsbejakande symfonier. När vi nu själva inte kan resa som vi vill i världen så får vi ta musiken till hjälp. Dvorák var snart på väg att göra den långa resan till USA efter att han fullbordat sin åttonde symfoni, och den ryske instrumentationsmästaren Rimskij-Korsakov tar oss med på en magnifik resa in i Orienten och sagorna i Tusen och en natt.”

Före avfärden till den "nya världen", Amerika, komponerade Antonín Dvorák sin livsbejakande åttonde symfoni. Naturnära musik full av glädje och brusande energi, här i Kungliga Filharmonikernas och Sakari Oramos tolkning.

Återpublicering! En ny chans att uppleva Rimskij-Korsakovs fantastiska orkesterklanger i den suggestiva Scheherazade-sviten. Kungliga Filharmonikernas leds här av Santtu-Matias Rouvali. Det berömda violinsolot spelas av orkesterns förste konsertmästare Andrej Power.